Kluski leniwe z twarogiem
Propozycja na bezmięsny obiad na szybko, z trzech podstawowych składników. Delikatne kluski leniwe z twarogiem, podane z topionym masłem i cynamonem. Przepis dość łatwy, bez użycia maszynki do mielenia sera. Klasyka, zawsze się obroni 🙂
Składniki na kluski leniwe z twarogiem / 2 porcje- 250 g półtłustego twarogu
- 1 duże jajko ( osobno żółtko, osobno białko )
- 110 g mąki pszennej
W szerszym garnku zagotuj wodę, dodaj 2 płaskie łyżeczki soli.
Twaróg daj do miseczki, podziel na mniejsze kawałki i dokładnie rozgnieć widelcem.
Dodaj żółtko, starannie połącz z serem.
Białko ubij rózgą kuchenną, na lekką pianę. Pianę dodaj do sera, delikatnie pomieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Ilość mąki, zależy od wilgotności sera i wielkości jajka. Należy stopniowo dosypywać mąkę, żeby powstało zwarte, ale niezbyt twarde ciasto.
Ciasto chwilę wyrabiaj na posypanym mąką blacie, uformuj gruby wałek i podziel na cztery równe części.
Z każdego kawałka formuj długi wałeczek, o średnicy około 3 cm. Wałeczek podziel na małe kluski o długości 3 – 4 cm.
Kluski ostrożnie wrzucaj do wrzątku. Po chwili, zamieszaj ostrożnie, żeby nie przywarły do dna i gotuj od wypłynięcia 1 – 2 minuty. Po tym czasie, wyciągaj kluski łyżką cedzakową i od razu układaj na talerzu.
Podaj jak lubisz – z owocami, jogurtem, topionym masłem, cukrem i cynamonem. Smacznego 🙂