Kluski leniwe z twarogiem

Kluski leniwe z twarogiem

Propozycja na bezmięsny obiad na szybko, z trzech podstawowych składników. Delikatne kluski leniwe z twarogiem, podane z topionym masłem i cynamonem. Przepis dość łatwy, bez użycia maszynki do mielenia sera.  Klasyka, zawsze się obroni 🙂

Zdjęcie - Kluski leniwe z twarogiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kluski leniwe z twarogiem /  2 porcje
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 duże jajko ( osobno żółtko, osobno białko )
  • 110 g mąki pszennej

W szerszym garnku zagotuj wodę, dodaj 2 płaskie łyżeczki soli.

Twaróg daj do miseczki, podziel na mniejsze kawałki i dokładnie rozgnieć widelcem.

Dodaj żółtko, starannie połącz z serem.

Białko ubij rózgą kuchenną, na lekką pianę. Pianę dodaj do sera, delikatnie pomieszaj.

Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Ilość mąki, zależy od wilgotności sera i wielkości jajka. Należy stopniowo dosypywać mąkę, żeby powstało zwarte, ale niezbyt twarde ciasto.

Ciasto chwilę wyrabiaj na posypanym mąką blacie, uformuj gruby wałek i podziel na cztery równe części.

Z każdego kawałka formuj długi wałeczek, o średnicy około 3 cm. Wałeczek podziel na małe kluski o długości 3 – 4 cm.

Kluski ostrożnie wrzucaj do wrzątku. Po chwili, zamieszaj ostrożnie, żeby nie przywarły do dna i gotuj od wypłynięcia 1 – 2 minuty. Po tym czasie, wyciągaj kluski łyżką cedzakową i od razu układaj na talerzu.

Podaj jak lubisz – z owocami, jogurtem, topionym masłem, cukrem i cynamonem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kluski leniwe z twarogiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów