Kiszony czosnek w ząbkach
Kiszony czosnek w ząbkach. Można kisić również całe główki. Ja nie miałam dużego słoja dlatego umieściłam ząbki ciasno w mniejszych słoikach.
Kiszony czosnek wykorzystać do zup, sałatek.
Składniki na kiszony czosnek w ząbkach:
- kilka główek młodego czosnku
- kawałek chrzanu
- kilka ziaren kolendry, gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, kopru włoskiego
- liście laurowe kilka szt.
- sól kamienna 1 łyżka na 1 litr wody
Jak przygotować kiszony czosnek w ząbkach?
Wodę zagotować, posolić i wystudzić. Obrać ząbki czosnku. Do wyparzonych i suchych słoików dodać na dno przyprawy, nastepnie ułożyc ciasno ząbki czosnku. Zalać ostudzoną zalewą. Jeśli ząbki wypłynęły nalerzy je obciążyć. Odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce do ukiszenia. Następnie zakrecamy i odstawiamy w chłodne miejsce.