Kiszone buraczki

Kiszone buraczki


Od paru lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań.

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki ( na ok 6 słoików 0,3l)
2 kg buraczków

12 ząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik)
koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem)
laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik
sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody

Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie.
Słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterki buraczków, do 3/4 wysokości. Dołożyć koper, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku. Zalewę robię dokładnie jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę, wlewam do słoików. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić najlepiej na tacy, bo mogą jeszcze cieknąć. Dokręcić kiedy widzimy że już mocno nie "buzują". Powinny być już dobre do użycia już po ok 7 dniach. Zwykle jednak pierwszy słoik otwieram zacznie później. Smacznego!

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kiszone buraczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów