Kiszona sałata lodowa
Kiszona sałata lodowa smakuje naprawdę świetnie. Ma bardzo przyjemny aromat dobrej kiszonki, fajnie chrupie, i ma smak, smak sałaty, smak czosnku i wszystkich wrzuconych do niej przypraw. Dzieje się. :-)
Kiszona sałata
sałata lodowa ekologiczna
solanka (na 1 l wody 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej)
ząbki czosnku
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
goździk i koper (kupiłam w torebce, w dziale przypraw)
ziarna gorczycy
ziarna kolendry
liście laurowe
Sałatę kroję. Wkładam ją do słoika razem z ząbkami czosnku. Gotuję wodę z solą i wrzucam do niej kilka liści laurowych, sporo ziaren pieprzu, kolendry, gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka goździków i łyżkę kopru. Po zagotowaniu odstawiam z boku do ostudzenia, ostudzoną zalewam sałatę, zamykam słój. Sałata w ciepłym mieszkaniu kisi się przez 3 dni. Potem należy przechowywać ją w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Długo nie postoi, bo jest naprawdę smaczna.