Kiełbasa smażona z cebulą
Klasyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Bardzo dawno nie jadłam takiej kiełbasy. Kiedyś jeszcze w rodzinnym domu często taką kiełbasę przyrządzaliśmy. Jadało się ją zwyczajnie z chlebem i musztardą albo z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Super szybkie, proste i smaczne. Na obiad lub kolację. Przepis jest banalny, ale podaję i wysyłam dalej, może ktoś jak ja całkiem zapomniał o tym smakołyku :). Koniecznie szukajcie kiełbasy dobrej jakości! Smacznego!
PRZEPIS NA KIEŁBASĘ SMAŻONĄ Z CEBULĄ
Składniki :
5 dobrej jakości kiełbasek, np. śląskich
4 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Jak zrobić kiełbasę smażoną z cebulą :
Kiełbasę delikatnie ponacinać nożem z jednej strony. Cebule obrać i pokroić w średniej grubości piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez 3-4 minuty, oprószyć solą i pieprzem. Między cebule ułożyć kiełbasy. Smażyć przez około 10-12 minut następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 10-12 minut. W czasie smażenia często mieszać cebulę. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, tak żeby kiełbasa dobrze się wysmażyła a cebula nie spaliła. W razie potrzeby można podlać kilkoma łyżkami wody. Podawać od razu po przygotowaniu.