Ketchup z cukinii
Postanowiłam, że zrobię ten ketchup i się udało! Bardzo się cieszę, bo jest bardzo, bardzo smaczny. Cukinii w smaku nie czuć, ale on jest naprawdę rewelacyjny, taki słodko-ostry. Zmniejszyłam troszkę ilość pieprzu cayenne, za radą autorki przepisu - Mienty. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków takich jak na zdjęciu plus dwa mniejsze.
Składniki:
*1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
*0,5 kg cebuli
*garść soli
*2 szklanki cukru
*1 szklanka octu
*400g koncentratu pomidorowego
*1 łyżeczka pieprzu
*1 łyżeczka pieprzu cayenne (płaska, albo jedynie pół)
*1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, całość zasypać garścią soli, wymieszać dokładnie i odstawić na 6 godzin (nie odciskać). Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i odstawić na całą noc.
Po tym czasie warzywa gotować bez przykrycia do momentu, aż się rozgotują i zrobi się z nich papka. Wtedy dodać cukier i ocet i gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przyprawy i gotować przez kolejne 20 minut.
Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Całość zmiksować , przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 10 minut.
Smacznego :)