Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

                                 Postanowiłam, że zrobię ten ketchup i się udało! Bardzo się cieszę, bo jest bardzo, bardzo smaczny. Cukinii w smaku nie czuć, ale on jest naprawdę rewelacyjny, taki słodko-ostry. Zmniejszyłam troszkę ilość pieprzu cayenne, za radą autorki przepisu - Mienty. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków takich jak na zdjęciu plus dwa mniejsze.

Zdjęcie - Ketchup z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki: 

*1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii

*0,5 kg cebuli

*garść soli

*2 szklanki cukru

*1 szklanka octu

*400g koncentratu pomidorowego

*1 łyżeczka pieprzu

*1 łyżeczka pieprzu cayenne (płaska, albo jedynie pół)

*1 łyżeczka słodkiej papryki

 

Wykonanie:

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, całość zasypać garścią soli, wymieszać dokładnie i odstawić na 6 godzin (nie odciskać). Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i odstawić na całą noc.

Po tym czasie warzywa gotować bez przykrycia do momentu, aż się rozgotują i zrobi się z nich papka. Wtedy dodać cukier i ocet i gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przyprawy i gotować przez kolejne 20 minut. 

Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Całość zmiksować , przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 10 minut. 

Smacznego :)

Zdjęcie - Ketchup z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ketchup z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 


Kategorie przepisów