Kawowe kruche z czekoladą
Wyszło przypadkiem, o ile przypadki istnieją.
Ale, tak naprawdę miało być to coś innego, i wyszło też coś innego.
Choć nie jestem pasjonatką kawy i jej zwyczajnie nie spożywam, to jednak jej zapach jest dla mnie zniewalający.
I w deserach sytuacja przedstawia się już całkowicie inaczej. Lubię słodkości z kawą!
Już sama nie wiem, czy to z racji wieku i w miarę dojrzałego wieku, czy to po prostu zmiana przyzwyczajeń, czy może odkrywanie na nowo pewnych smaków.
Chyb tak, odkrywanie na nowo znanych mi już wcześniej smaków.
Tak więc mamy tutaj ciasto, powiedziałabym na wpół kruche, bo jednak nie jest to do końca krucha konsystencja i czekoladową masę, zwaną ganache. Zresztą moją ulubioną.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
A moje ostatnie kruche ciasto z krówką, jakby ktoś chciał się skusić znajdziecie tutaj!
Porcji: okrągła forma o śr 23 cm
Składniki:
Kawowe:
40 g masła, miękkiego
40 g cukru, dobrze się tutaj komponuje ciemny cukier
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulki)
szczypta soli
1 żołtko
50 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów/ orzechów laskowych
niecała łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
80 g ciemnej czekolady
2 łyżeczki masła
1 łyżka miodu
80 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Kawowe:
- Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
- W średniej wielkości misce utrzyj masło, cukier i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą, i uzyskasz konsystencję masy dodaj granulki kawy. Wymieszaj.
- Dodaj żółtko i dokładnie wszystko wmieszaj. Dodaj mąkę, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Powoli i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Przełóż masę do przygotowanej formy i piecz około 10-15 minut, lub do zarumienienia.
Czekoladowy krem:
- W małym rondelku zagotuj śmietankę i zaraz po zagotowaniu polej nią połamaną czekoladę. Odstaw na 5 minut.
- Dodaj miód i masło i dokładnie wszystko wymieszaj, aż uzyskasz gładki krem.
- Rozsmaruj na upieczonym spodzie.
- Schłodź.