Kawa z kardamonem
Pyszna kawa z kardamonem i wodą różaną pochodzi z kuchni Bahrajnu, a znalazłam ją u Ireny i Andrzeja. Bardzo nam smakuje, ma wspaniały aromat i smak. Próbowałam ją zarówno bez mleka jak i z nim. Pasują do niej rogaliki z różanym nadzieniem:).
Miłego weekendu Wam życzę :)
Składniki:
*4 szklanki wody (900 ml - 1l),
*3 łyżki mielonej kawy,
*1 łyżeczka mielonego kardamonu (miałam ziarenka, więc rozgniotłam w moździerzu),
*pół łyżeczki szafranu,
*2 łyżki wody różanej
Wykonanie:
Zagotować wodę. Dodać kawę, kardamon i szafran. Gotować przez 3 minuty. Przecedzić do dzbanka. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną. Podawać w filiżankach ze smacznym dodatkiem, na przykład z rogalikiem.
Smacznego:)