Kawa miodowa

Kawa miodowa

A co byście powiedzieli gdyby kawę osłodzić miodem?  Ja od pewnego czasu słodzę brązowym cukrem ale tak naprawdę to nie mam pewności co do jego jakości. A że na święta dostałam 4 słoje pysznego miodu ze sprawdzonego źródła używam go do słodzenia zarówno herbaty jak i kawy (oprócz tego oczywiście znalazł inne zastosowanie w mojej kuchni). Miód dodaję do kawy gdy temperatura jest już obniżona mlekiem i nie zniszczy wszystkich jego wartości. Miód jest lekko wyczuwalny a kawa ma delikatny i „aksamitny” smak. Bardzo mi smakuje taka wersja kawy i zachęcam wszystkich do wypróbowania.

Zdjęcie - Kawa miodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 łyżeczki kawy świeżo zmielonej
  • mleko
  • 1-2 łyżeczki miodu (wg własnego gustu)

Przyrządzić filiżankę espresso. Do kawy wlać mleko,  dodać miód, wymieszać. Podawać natychmiast. Kawę miodową można przygotować także z kawy rozpuszczalnej.

Smacznego:)

Kategorie przepisów