Kaszotto z młodą kapustą
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Ze wszystkich sezonowych warzyw zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. Uwielbiam te delikatne listki. Młoda kapusta jest świetna do wielu potraw. Co roku szukam na nią nowych pomysłów ale zawsze w sezonie pojawia się duszona z masłem i koperkiem idealna do karkówki, colcannon, kapuśniak, młoda kapusta z masłem musztardowym, bigosik, łazanki. W tym roku do tego zestawu dołącza kaszotto wg przepisu Marty Dymek. Danie rewelacyjne pod każdym względem: smaczne, szybkie i bez mięsa.
Składniki- młoda kapusta - 1 mała główka
- cebula - 1 szt.
- kasza gryczana - 1 szklanka
- ciecierzyca - 1 puszka
- czosnek - 1 ząbek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do podsmażenia
- papryka wędzona
- bulion - 500 ml
- koperek - 1 pęczek
- białe wino wytrawne - 1 szklanka
- sos sojowy - 2 łyżki
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę oraz przyprawy i podsmażać chwilę. Dodać czosnek, przemieszać. Wsypać kaszę gryczaną, wymieszać i wlać wino. Trzymać chwilę na dużym ogniu, aż wino odparuje. Dodać bulion, sos sojowy i gotować ok. 10 min. bez przykrycia.
W tym czasie pokroić drobno kapustę. Dodać do kaszy i dusić razem, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać osączoną ciecierzycę oraz posiekany koper. Doprawić do smaku solą i pieprzem.