Kartacze

Czas czytania: 3 min Kartacze

Kartacze, cepeliny lub po prostu kluski ziemniaczane z mięsem. Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowujemy je z ciasta ziemniaczanego, do którego wykorzystujemy ziemniaki gotowane i surowe. Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta.

Jeśli zdecydujecie się przygotować kartacze to najlepiej ugotować ziemniaki dzień przed ich przygotowaniem. Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu, a następnie dokładnym wystudzeniu, należy przechować w lodówce pod przykryciem. Następnego dnia wystarczy przecisnąć je przez praskę. Nie róbcie tego zaraz po ugotowaniu, ponieważ ziemniaki i tak zbiją się w “grudki”, a następnego dnia trzeba będzie powtórzyć tę pracę.

Jeśli chodzi o surowe ziemniaki, to ścieramy je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Oczywiście najlepiej wykorzystać do tego malakser (jeśli taki posiadacie) wyposażony w tarczę do ścierania ziemniaków na placki. Starte ziemniaki koniecznie trzeba odcisnąć z nadmiaru płynu. Do tego celu potrzebna jest bawełniana mocna ściereczka, na którą wykładamy porcjami ziemniaki. Ziemniaki najlepiej nałożyć na środek ściereczki, a następnie złożyć wszystkie rogi razem. Teraz należy skręcać zawiniątko i jednocześnie ściskać tak, aby pozbyć się, jak największej ilości soku.

Farsz do klusek przygotowany jest z surowego mięsa. Zazwyczaj jest to wieprzowina, ale dziś proponuję przygotować farsz z wołowiny mieszanej z indykiem. Wybierzcie mięso dobrej jakości i ze sprawdzonych źródeł! Do mięsa należy dodać sporo czosnku, soli, pieprzu oraz cebulę. Farsz musi być doprawiony bardzo intensywnie, ponieważ ciasto jest neutralne w smaku.

Kartacze są dużymi kluskami i bardzo pożywnymi, dwie sztuki wystarczą, żeby zaspokoić średni głód dorosłej osoby. Kluski możemy podać prosto z wody okraszone przypieczoną cebulką, choć muszę przyznać, że najlepsze są przypiekane na patelni. Nie zjedzcie więc wszystkich od razu. Zimne kluski należy pokroić w grube plastry i przypiec na patelni. Podsmażamy do uzyskania chrupiącej rumianej skórki. Smacznego!

Zdjęcie - Kartacze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kartacze Kartacze z nadzieniem mięsnym Course Obiad Cuisine Polish Keyword mięso mielone, ziemniaki

Prep Time 1 hour Cook Time 35 minutes Servings 12

Author Anna

Ingredients

Składniki na ciasto

  • 700 g ziemniaków surowych waga po odciśnięciu z płynu
  • 500 g ziemniaków gotowanych ugotować z dodatkiem soli tak jak na obiad
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanych

Składniki na farsz

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula

Dodatkowo

  • 1 duża cebula + 1 duża do podania
  • olej do smażenia

InstructionsPrzygotowanie farszu

  • Mielone mięso włożyć do miski dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić dość intensywnie przyprawami, farsz do kartaczy musi być przyprawiany intensywnie, ponieważ ciasto na kluski jest raczej neutralne w smaku. Farsz odstawić do czasu przygotowania ciasta.

Przygotowanie ciasta

  • Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  • Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych oczkach. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w tarczę do ścierania ziemniaków na placki, jest to tarcza o najdrobniejszych oczkach. Przygotować czystą ściereczkę bawełnianą z mocnej tkaniny, na którą wyłożyć część przetartych ziemniaków i dokładnie odcisnąć nadmiar płynu ziemniaczanego. Masa powinna być sucha, do tego trzeba trochę siły i cierpliwości.
  • Przetarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, dodać sól, mąkę i wyrobić ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, to znaczy, że ziemniaki były słabo odciśnięte w takiej sytuacji można dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta odcinać kawałki o wadze około 100 g, każdy placuszek rozpłaszczyć na dłoni, placuszek powinien być duży. Na środek nałożyć solidną porcję mięsa, dokładnie skleić kluskę i uformować owalną kluskę. Obtoczyć ją w mące ziemniaczanej, odłożyć na blat do czasu przygotowania całości.
  • Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować.Na talerz nasypać kilka łyżek mąki ziemniaczanej.Gotowe kluski włożyć do gotującej wody, gotować przez około 35 minut, jeśli kluski będą mniejsze niż te zaproponowane przeze mnie, będą potrzebowały mniej czasu na ugotowanie. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z przypieczoną cebulką. Fantastyczne smakują kluski podsmażane na tłuszczu, niektórzy uważają, że są lepsze niż te świeżo wyjęte z wody. Żeby przygotować przypieczoną wersje, należy kluski pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu do przyrumienienia.
  • Smacznego!

NotesDo przygotowania ciasta na kluski wybierajcie ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Zdjęcie - Kartacze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kartacze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Artykuł Kartacze pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placek iłowiecki
2

Placek iłowiecki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Forszmak z pieczarkami
1

Forszmak z pieczarkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią

Kiszka ziemniaczana z suszonym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z batatów z bekonem i grzankami

Zupa krem z batatów z bekonem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułeczki z batatem
1

Bułeczki z batatem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brownie z batatów (bez pieczenia)
2

Brownie z batatów (bez pieczen…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziemniaki faszerowane podgrzybkami

Ziemniaki faszerowane podgrzyb…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne