Karp smażony z pieczarkami

Karp smażony z pieczarkami

Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp smażony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 2 płaty karpia po ok. 500 g
  • 500 g małych pieczarek
  • 80-120 g bułki tartej
  • 60-80 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Płaty karpia umyć, osuszyć. Zaczynając od części brzusznej, ostrym nożem wyciąć ości równolegle do mięsa. Karpia odwrócić skórką do góry i nożem przesuwać się po ościach w stronę grzbietu, aż do końca. Odciąć płetwy, wyrównać filety.

Rybę ponownie opłukać i dokładnie osuszyć. Każdy filet podzielić na kilkucentymetrowe pasy. Kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.

Pieczarki opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dorzucić pieczarki. Oprószyć solą. Smażyć przez kilka minut, aż puszczą sok i jego większość wyparuje. Grzyby zdjąć z patelni.

Rybę osuszyć, ponownie przyprawić. Na niewielki talerz wsypać kilka łyżek mąki. Do miseczki wbić jajo, roztrzepać. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.

Karpia po kolei obtaczać w mące, jajku i bułce. Na patelni rozgrzać olej. Rybę smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucić pieczarki. Podsmażać jeszcze razem przez 2-3 minuty.

Podawać na gorąco.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów