Karp smażony z pieczarkami
Składniki:
- 2 płaty karpia po ok. 500 g
- 500 g małych pieczarek
- 80-120 g bułki tartej
- 60-80 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Płaty karpia umyć, osuszyć. Zaczynając od części brzusznej, ostrym nożem wyciąć ości równolegle do mięsa. Karpia odwrócić skórką do góry i nożem przesuwać się po ościach w stronę grzbietu, aż do końca. Odciąć płetwy, wyrównać filety.
Rybę ponownie opłukać i dokładnie osuszyć. Każdy filet podzielić na kilkucentymetrowe pasy. Kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
Pieczarki opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dorzucić pieczarki. Oprószyć solą. Smażyć przez kilka minut, aż puszczą sok i jego większość wyparuje. Grzyby zdjąć z patelni.
Rybę osuszyć, ponownie przyprawić. Na niewielki talerz wsypać kilka łyżek mąki. Do miseczki wbić jajo, roztrzepać. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
Karpia po kolei obtaczać w mące, jajku i bułce. Na patelni rozgrzać olej. Rybę smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucić pieczarki. Podsmażać jeszcze razem przez 2-3 minuty.
Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com