Karmelizowane jabłka
Sezon na jabłka w pełni, możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana Piotra Maleckiego pochodzący z książki. Cukiernia Lidla Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny i pomarańczy. Możemy też zrobić w słoiki na zimę.
składniki
Wykonanie
Jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5mm x 7 mm. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Do garna wkładamy pokrojone jabłka, cukier, sok.z pomarańczy i cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru. Dodajemy przyprawę do szarlotki i konfitur fix. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do gr dnem i pozostawimy do wystudzenia.
składniki
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 60dag-80dag cukru
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub cynamonu
- dodatkowo
- 1 opakowanie konfitur fix jeśli robimy do słoików.
Wykonanie
Jabłka myjemy,obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę 5mm x 7 mm. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Do garna wkładamy pokrojone jabłka, cukier, sok.z pomarańczy i cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na dużym ogniu 10-15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego szklistego koloru. Dodajemy przyprawę do szarlotki i konfitur fix. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików odwracamy do gr dnem i pozostawimy do wystudzenia.