Karkówka po zbójnicku
Karkówka po zbójnicku z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków konserwowych to idealna propozycja na jesienny obiad czy ciepłą kolację . Mięciutkie, kruche mięso swój smak i aromat zawdzięcza marynacie w oleju Kujawskim z dodatkiem ziół . Kujawski z ziołami składa się z mieszanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami i idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia oraz marynat. Aromatyczny olej potrafi podkręcić smak każdego dania. Olej występuje w 8 wariantach smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki na karkówkę po zbójnicku:
- 1 kg karkówki
- po 1/2 papryki czerwonej, żółtej, zielonej
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- kilka małych ogórków konserwowych
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”
Zalewa:
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki koncentratu
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Jak przygotować karkówkę po zbójnicku?
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Do miski wlać 2 rodzaje oleju Kujawskiego z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do tej marynaty, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Ogórki wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół .
Przygotować zalewę – wymieszać razem wszystkie składniki.
Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, włożyć do naczynia do zapiekania, następnie dodać pozostałe pokrojone składniki.
Zalewą polać zawartość naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec karkówkę po zbójnicku przez około 2 godziny.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: prosty przepis