Karkówka po zbójnicku

Karkówka po zbójnicku

Zdjęcie - Karkówka po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karkówka po zbójnicku z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków konserwowych to idealna propozycja na jesienny obiad czy ciepłą kolację . Mięciutkie, kruche mięso swój smak i aromat zawdzięcza marynacie w oleju Kujawskim z dodatkiem ziół . Kujawski z ziołami składa się z mieszanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami i idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia oraz marynat. Aromatyczny olej potrafi podkręcić smak każdego dania. Olej występuje w 8 wariantach smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki na karkówkę po zbójnicku:

  • 1 kg karkówki
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej, zielonej
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • kilka małych ogórków konserwowych
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”

Zalewa:

  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki koncentratu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Zdjęcie - Karkówka po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować karkówkę po zbójnicku?

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry.

Do miski wlać 2 rodzaje oleju Kujawskiego z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do tej marynaty, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Zdjęcie - Karkówka po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.

Ogórki wyjąć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół .

Przygotować zalewę – wymieszać razem wszystkie składniki.

Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, włożyć do naczynia do zapiekania, następnie dodać pozostałe pokrojone składniki.

Zdjęcie - Karkówka po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zalewą polać zawartość naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec karkówkę po zbójnicku przez około 2 godziny.

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów