Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

Dzisiaj duża porcja mięsa.
Bo chociaż w kalendarzu prawie lato, to za oknem pogoda wcale nie nastraja do lekkiego jedzenia. Zimno, mokro i ciemno - aż prosi się żeby na stół wrzucić jakiś konkretny obiad, a nie pierożki z truskawkami.
Tak prawdę mówiąc gdybym miała sama wybrać to wolałabym te pierożki. Jednak mój mąż z radością powitał kawał karkówki na swoim talerzu.
Zdjęcie - KARKÓWKA DUSZONA Z PIECZARKAMI I CEBULĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą
SKŁADNIKI:

  • 1 kg karkówki
  • 1 opakowanie dowolnej przyprawy do mięsa lub mieszanka ulubionych przypraw
  • 60-70 dkg cebuli
  • 50-60 dkg pieczarek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym)
Karkówkę pokroić w plastry, posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i mięso pozostawić na noc.

Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w plastry. Pieczarki oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć porcjami mięso z obu stron. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić oprószoną solą cebulę.

W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem wymieszać podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Smażyć na dość silnym ogniu, mieszając co jakiś czas kilkanaście minut. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Idealnie do takiej karkówki pasuje kasza jęczmienna.

Zdjęcie - KARKÓWKA DUSZONA Z PIECZARKAMI I CEBULĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów