Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą
Dzisiaj duża porcja mięsa.
Bo chociaż w kalendarzu prawie lato, to za oknem pogoda wcale nie nastraja do lekkiego jedzenia. Zimno, mokro i ciemno - aż prosi się żeby na stół wrzucić jakiś konkretny obiad, a nie pierożki z truskawkami.
Tak prawdę mówiąc gdybym miała sama wybrać to wolałabym te pierożki. Jednak mój mąż z radością powitał kawał karkówki na swoim talerzu.
Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- 1 opakowanie dowolnej przyprawy do mięsa lub mieszanka ulubionych przypraw
- 60-70 dkg cebuli
- 50-60 dkg pieczarek
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym)
Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w plastry. Pieczarki oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć porcjami mięso z obu stron. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić oprószoną solą cebulę.
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem wymieszać podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Smażyć na dość silnym ogniu, mieszając co jakiś czas kilkanaście minut. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Idealnie do takiej karkówki pasuje kasza jęczmienna.
Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: