Karkówka duszona z cebulą

Karkówka duszona z cebulą

Pyszna karkówka duszona w cebuli. Doskonała w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty czy tartych buraczków z cebulą.

Przepis jest prosty, choć wymaga od nas dłuższego gotowania. Duszenie na wolnym ogniu daje nam gwarancję pysznego, miękkiego mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach.

To jedno z tych dań, które lubię przygotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa dni – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!

Zdjęcie - Karkówka duszona z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na karkówkę duszona z cebulą:

  • około 600 g karkówki
  • 3-4 cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3/4 szkl. bulionu
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Jak zrobić karkówke duszona z cebulą?

Cebulę kroimy w piórka, czosnek na plasterki.

Mięso kroimy na plastry (można nieco rozbić pięścią lub delikatnie tłuczkiem), oprószamy z obu stron mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie wcieramy przyprawy w mięso. Odstawiamy do zamarynowania. Następnie obsmażamy partiami (po 2 kawałki) na rozgrzanej na patelni oliwie.

Gdy wszystkie kawałki mięsa są już zarumienione, łączymy je na patelni i dodajemy czosnek oraz cebulę. Smażymy, aż cebula nieco zmięknie. Wówczas wlewamy bulion i dusimy całość pod przykryciem, na małym ogniu, aż do miękkości mięsa (około 40-50 minut).

 

Zdjęcie - Karkówka duszona z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka duszona z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka duszona z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka duszona z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka duszona z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów