Kardamonowy placek ze śliwkami

To już pewnie ostatnie dni jesieni i niedługo przywitamy białą zimę. Aby jednak cieplej na serduszkach się zrobiło, proponuję pachnące kardamonem ciasto ze śliwkami.

Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby trochę je urozmaicić, wierzch posypałam uprażonymi orzeszkami piniowymi, a chętni mogli również polać swoją porcję odrobiną słodkiej śmietanki. Jednak i bez tych dodatków ciasto jest przepyszne!

Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek najlepszy jest moim zdaniem dzień po upieczeniu, staje się wtedy jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.

Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kardamonowy placek ze śliwkami

Agata, 21 listopada 2012

Zdjęcie - Kardamonowy placek ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • masło - 130 g (50+80)
  • brązowy cukier - 1/2 szklanki
  • miód - 1 łyżka
  • śliwki - ok. 1/2 kg, zależy od wielkości foremki i owoców
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kardamon - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • mleko - 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania

Śliwki przekrój na pół i oczyść z pestek.

W rondelku rozpuść 50 g masła z brązowym cukrem i miodem. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej rozpuszczone masło z cukrem, ułóż na nim połówki śliwek rozcięciem do dołu.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, kardamonem i cynamonem. Ciągle miksując masło dodawaj na zmianę część mąki i mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Wyłóż je na owoce.

Ciasto piecz przez ok. 1 godz. w temp. 180 oC, przed wyjęciem ciasta z foremki odczekaj 15 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy