Karczochy gotowane, podane z sosem winegret

Karczochy gotowane, podane z sosem winegret

Zdjęcie - Karczochy gotowane, podane z sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do dzisiaj nie jadłam świeżych karczochów. Owszem będąc we Włoszech niejednokrotnie widziałam je na targu , ale nie odważyłam się nigdy na ich zakup. Mąż akurat wracał z nart i spytał się co mi przywieźć? - Może świeże karczochy jak zobaczysz? - Co??? Nie będę ich szukał, Ty to zawsze coś wymyślisz... I jak się domyślacie przywiózł, a ja musiałam je zrobić;-) Jeden wieczór studiowałam internet, przeglądałam Youtube jak się do nich zabrać. Efekt końcowy bardzo zadowalający:-) Zabawa z odrywaniem listków i wyciskanie zębami ociupinki pysznej mazi i na koniec nagroda - serce karczocha;-) Choć jedzenia za dużo nie ma, to smak wynagradza całą przeprawę...

Zdjęcie - Karczochy gotowane, podane z sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2-3 karczochy,
  • 2 cytryny,
  • sól,
  • odrobina oliwy

sos winegret:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina wody,
  • sól.

Przygotowanie:

Karczochy obrać z zewnętrznych, twardszych liści, do momentu, aż poczujemy miękką część warzywa, nie będzie twardych zdrewniałych płatków. Jeśli jest ich dużo to zdrewniałe końcówki odciąć nożyczkami. Karczocha ułożyć na desce i odciąć czubek kwiatostanu na wysokość ok. 1/3 od góry. W odciętej części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki płatków.
Odciąć łodyżkę u nasady lub jeśli karczoch jest młody oczyścić nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi. Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje. Wrzucamy karczochy do pełnego zanurzenia w wodzie, przykryć należy je mniejszą pokrywką tak aby je obciążyć. Dodać sok z 1 cytryny, 1 łyżkę soli i gotować około 35-40 minut. Na 15 minut przed końcem chlusnąć oliwę na warzywa. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Można sos ucierać w miseczce. Zacząć od soku z cytryny, dodać oliwę partiami i pozostałe składniki sosu. Odcedzić i ostudzić karczochy. Listki poobrywać i ułożyć na talerzu Ze środka usunąć kłaczki i oczyścić serce karczocha. Maczać listki w sosie wysysając maź u nasady. Serce polać sosem.
Zdjęcie - Karczochy gotowane, podane z sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów