Kapusta zasmażana z koperkiem

Kapusta zasmażana z koperkiem

Pachnący świeżością, cytryną i koperkiem, smaczny dodatek do obiadu. Wszystkie smaki znakomicie  się uzupełniają, kapusta zasmażana jest miękka i aromatyczna. Młoda kapusta jest delikatna, dlatego gotujemy ją na bardzo małym ogniu. Można ją podać z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Męska część mojej rodziny, przepada za taką wersją młodej kapusty ?

Zdjęcie - Kapusta zasmażana z koperkiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                            Kapusta zasmażana z koperkiem
  • 1 mała młoda kapusta
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/4  łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • pieprz na koniec łyżeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pełna łyżka masła
  • łyżka mąki ( u mnie z ciecierzycy )
  • pęczek drobno posiekanego koperku ( bez twardych łodyżek )

Z kapusty usuń wierzchnie liście. Przekrój ją na cztery części, z każdej części odetnij twarde głąby. Każdy kawałek kapusty, potnij na grubsze paski.

Do mniejszego garnka, nalej 1/3 szklanki wody, dodaj kapustę. Dosyp sól, cukier i pieprz, pomieszaj kapustę. Garnek przykryj i podgrzewaj całość małym ogniu, około 12 – 15 minut.

Kiedy kapusta zmięknie i odparuje wodę, dodaj sok z cytryny i koperek, pomieszaj i nadal podgrzewaj na małym ogniu.

Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, dokładnie rozcieraj mąkę z masłem, żeby nie było grudek. Mąkę z masłem podgrzewaj mieszając, do czasu, kiedy zasmażka lekko się zarumieni.

Dodaj zasmażkę do kapusty, wszystko dokładnie pomieszaj, chwilę podgrzewaj. Dopraw w razie potrzeby do smaku.

Smacznego ?

Uwagi – do zagęszczania sosów używam mąkę z ciecierzycy, jest zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej mąki pszennej. Małą torebkę, można kupić w dyskontach np. w Lidlu. Do zasmażki zamiast masła, można użyć drobno pokrojonego boczku.

Zdjęcie - Kapusta zasmażana z koperkiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów