Kapusta zasmażana z koperkiem
Pachnący świeżością, cytryną i koperkiem, smaczny dodatek do obiadu. Wszystkie smaki znakomicie się uzupełniają, kapusta zasmażana jest miękka i aromatyczna. Młoda kapusta jest delikatna, dlatego gotujemy ją na bardzo małym ogniu. Można ją podać z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Męska część mojej rodziny, przepada za taką wersją młodej kapusty ?
Kapusta zasmażana z koperkiem- 1 mała młoda kapusta
- 1/3 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- pieprz na koniec łyżeczki
- 2 łyżki soku z cytryny
- pełna łyżka masła
- łyżka mąki ( u mnie z ciecierzycy )
- pęczek drobno posiekanego koperku ( bez twardych łodyżek )
Z kapusty usuń wierzchnie liście. Przekrój ją na cztery części, z każdej części odetnij twarde głąby. Każdy kawałek kapusty, potnij na grubsze paski.
Do mniejszego garnka, nalej 1/3 szklanki wody, dodaj kapustę. Dosyp sól, cukier i pieprz, pomieszaj kapustę. Garnek przykryj i podgrzewaj całość małym ogniu, około 12 – 15 minut.
Kiedy kapusta zmięknie i odparuje wodę, dodaj sok z cytryny i koperek, pomieszaj i nadal podgrzewaj na małym ogniu.
Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, dokładnie rozcieraj mąkę z masłem, żeby nie było grudek. Mąkę z masłem podgrzewaj mieszając, do czasu, kiedy zasmażka lekko się zarumieni.
Dodaj zasmażkę do kapusty, wszystko dokładnie pomieszaj, chwilę podgrzewaj. Dopraw w razie potrzeby do smaku.
Smacznego ?
Uwagi – do zagęszczania sosów używam mąkę z ciecierzycy, jest zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej mąki pszennej. Małą torebkę, można kupić w dyskontach np. w Lidlu. Do zasmażki zamiast masła, można użyć drobno pokrojonego boczku.