Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami
Zdjęcie - Kapusta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapusta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapusta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapusta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapusta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 ml oleju Kujawski rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • 100 g cebuli
  • 40 g suszonych grzybów
  • 4-5 liści laurowych
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Przepłukane grzyby moczymy w ciepłej wodzie 15 minut.Cebulę kroimy w piórka.

W szerokim rondlu układamy warstwami kapustę, cebulę, grzyby oraz przyprawy.

Całość podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC. Pieczemy pod przykryciem około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą w razie konieczności.

Po upieczeniu polewamy kapustę olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (polewamy tylko porcję do bezpośredniego spożycia, dania z olejem już nie podgrzewamy ponownie).





Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 1 godzina 

Kategorie przepisów