Kapusta z grzybami i łazankami

Kapusta z grzybami i łazankami


Zdjęcie - Kapusta z grzybami i łazankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Święta i po świętach. A po świętach resztki. Kopusta z grzybami świetnie smakuje ze swieżo ugotowanymi łazankami.

Przygotowanie:

700 g kiszonej kapusty

40 g suszonych grzybów

2 cebule

liść laurowy

ziele angielskie kilka

pieprz całe ziarenka kilka

olej


Przygotowanie:

Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować w niewielkiej ilości wody. Przed przyrządzenie sprwdzić czy kapusta nie jest za kwaśna. Jeśli jest to przepułkać na durszlaku w zimnej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów. Wymieszac i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty. Ugotować łazanki. Odcedzić i dodać do kapusty. Wymieszać

Łazanki przygotowałam z resztek cista z robienia pierogów. Można ugotować też gotowe kupne łazanki. Jeśli kapusta będzie za kwaśna można dodać rozgotowanego ziemniaka.

Kategorie przepisów