Kapusta z grzybami i łazankami
Święta i po świętach. A po świętach resztki. Kopusta z grzybami świetnie smakuje ze swieżo ugotowanymi łazankami.
Przygotowanie:
700 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
2 cebule
liść laurowy
ziele angielskie kilka
pieprz całe ziarenka kilka
olej
Przygotowanie:
Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować w niewielkiej ilości wody. Przed przyrządzenie sprwdzić czy kapusta nie jest za kwaśna. Jeśli jest to przepułkać na durszlaku w zimnej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów. Wymieszac i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty. Ugotować łazanki. Odcedzić i dodać do kapusty. Wymieszać
Łazanki przygotowałam z resztek cista z robienia pierogów. Można ugotować też gotowe kupne łazanki. Jeśli kapusta będzie za kwaśna można dodać rozgotowanego ziemniaka.