Kapusta włoska - duszona - dietetycznie

Kapusta włoska -  duszona - dietetycznie
Zdjęcie - Kapusta włoska -  duszona - dietetycznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kapusta włoska, niskokaloryczna, pełna witamin, najbardziej lekkostrawna spośród wszystkich kapustnych. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą. Zawiera magnez, wapń ( w 100 g -77 mg ), sód, potas, mangan, fosfor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy. Najwięcej też zawiera siarki, która korzystnie wpływa na wygląd i kondycję włosów oraz paznokci - wzmacnia je, zapobiega ich łamliwości i kruchości.
Najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu, bo lużne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania.

Składniki :

Zdjęcie - Kapusta włoska -  duszona - dietetycznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
1/2 główki kapusty włoskiej
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
spora szczypta cukru
1 łyżka octu lub soku z cytryny

Wykonanie:
  • kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody i gotować niecałe 10 minut do miękkości
  • łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować
  • kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi. Przepis tutaj.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Kategorie przepisów