Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni.
- Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad.
- Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną.
- Prosty i wypróbowany przepis.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Najlepszy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty, pyszny o głębokim smaku mięsa i warzyw. Kapuśniak z tego przepisu jest pełen smaku i idealnie kwaśny. Zupa idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich waszych domowników.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku:
- około 300g włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera i biała część pora)
- 400g żeberek wieprzowych
- 500g kiszonej kapusty
- 10g suszonych grzybów leśnych
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50g słoniny pokrojonej w kostkę
- 500g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- około 1/2 szklanki grochu łuskanego połówki (namoczyć wcześniej w chłodnej wodzie)
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe (opcjonalnie)
- około 1,5-2 litry wody
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
Kapuśniak przepis
Krok 1.
- Włoszczyznę, żeberka i grzyby oczyścić, opłukać, wlać około 1,5-2 litry wody, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, sól i ugotować wywar. Wyjąć mięso, grzybki oraz warzywa. Grzyby pokroić w paseczki, mięso oddzielić od kości, warzywa pokroić w kostkę.
- W tym czasie kapustę kiszoną odcisnąć i drobniej posiekać. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją opłukać wodą. Następnie włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować bez przykrycia do miękkości.
- Do przecedzonego rosołu dodać namoczony wcześniej i osączony z wody groch - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż będą miękkie. Włożyć ugotowaną kapustę, w razie konieczności dodać wodę z gotowania kapusty.
- Pokrojoną w kostkę słoninę oraz cebulę podsmażyć na rumiano i dodać do kapuśniaku, zagotować.
- Wrzucić pokrojone w paseczki grzyby, mięso z żeberek, warzywa z rosołu, doprawić zupę czosnkiem roztartym z solą, mielonym pieprzem oraz ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty dla odpowiedniego zakwaszenia.
Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Krem z cukinii z groszkiem
- Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem)
- Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem
- Przepis na pomidorową
- Zupa krem z cukinii z ziemniakami
- Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
- Zupa ogórkowa na rosole
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa z soczewicy
- Rosół z indyka
- Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą