Kapuśniak

Kapuśniak
Składniki na 6 porcji: Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 35dag kapusty kiszonej
  • 2 laski kiełbasy wędzonej
  • wołowa kostka rosołowa
  • 1 posiekana w kostkę cebula
  • 1 marchewka pokrojona w „połówki”
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/4 selera pokrojonego w kostkę
  • namoczone suszone grzyby (tyle, ile kto lubi)
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 litry wody
  • sól, pieprz
Kapustę* pokroić, wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami, oprócz cebuli i kiełbasy, które pokrojone w kostkę podsmażamy, a następnie dorzucamy do reszty. Dolewamy wodę i gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, dodać jeszcze wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. *Ja kapusty nie płuczę, bo lubię, jak zupa jest dosyć kwaśna, ale płukanie jak najbardziej wskazane, jeśli nie chcemy by zupa była za kwaśna. Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy KapuśniakZdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa ogórkowa

Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapusta z fasolą (wigilijna)

Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa ziemniaczana

Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łazanki

Kategorie przepisów