Kapuśniak z grzybkiem
Kapuśniak kojarzy mi się ze... szkołą. To na stołówce szkolnej pachniało dobrą zupą. Nasza szkoła miła wspaniałe panie kucharki. Kiedy ugotowałam tą zupę już po zapachu wiedziałam, że jest dobra.
Składniki:
350 g kiszonej kapusty z marchewką
2 marchewki
pietruszka korzeń
¼ selera
kapelusz prawdziwka 1 szt.( wcześniej namoczony)
cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki olej rzepakowy
3 ziemniaki
½ szklanki zielonej soczewicy lub czerwonej
sól do smaku
pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 szt. ziela angielskiego
½ łyżeczki kminku całego lub mielonego
1 łyżeczka majeranku
olej lniany do polania
grzanki z chleba razowego ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w krążki lub kostkę. Olej (1 łyżkę) wlewamy do garnka i wrzucamy pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszkę ) dodajemy kminek i smażymy chwilę. Cebulę siekamy w małą kostkę i szklimy wraz z czosnkiem na oleju na patelni, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę i smażymy krótko. Odstawiamy. Do garnka z podduszonymi warzywami wlewamy wodę, dodajemy grzybek, pokrojone ziemniaki i soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Po wylaniu na talerze polać olejem lnianym. Podawać z grzankami.