Kandyzowana skórka pomarańczy

Kandyzowana skórka  pomarańczy

Miałam w domu kilka pomarańczy, a że ostatnio przeglądałam blogi i  wpadł mi w ręce przepis na skórkę kandyzowaną, postanowiłam go zrobić. W okresie przedświątecznym na pewno taka skórka znajdzie swoje zastosowanie a ja tak ją lubię, że mogę jeść łyżką, prosto ze słoika. (oczywiście, nie da się zjeść zbyt dużo:) 

Zdjęcie - Kandyzowana skórka  pomarańczy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 2.5 szklanki cukru
  • 2.5 szklanki wody

Pomarańcze obrać tak, by jak najmniej uszkodzić skórkę. Oczyścić ją z białego "podskórka" sparzyć wrzątkiem i pokroić  w cieniutkie paseczki. Całość zalać wodą, zasypać cukrem i gotować aż będzie gęste i klarowne.

Smacznego:)

Kategorie przepisów