Kanapka pulled pork z sałatką Coleslaw

Kanapka pulled pork z sałatką Coleslaw
Zdjęcie - Kanapka pulled pork z sałatką Coleslaw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Znacie to uczucie? Widzicie niezwykle atrakcyjną osobę, ale kiedy nagle się odezwie cały czas pryska? Mnie spotkało już to wiele razy i dotyczyło nie tylko ludzi.
Dobry marketing i wyobraźnia potrafią wyrządzić nam psikusa. Knajpa, która na pierwszy rzut oka wydaje się idealna, po spróbowaniu dań okazuje się nie być już taka perfekcyjna. Tak ostatnio miałyśmy ze Śliwką, kiedy pojawiłyśmy się w Warszawie. Zacierałam rączki na myśl o pewnym miejscu z pięknym wystrojem i jeszcze piękniejszą ideą. Serwują tam kanapki, konkretnie mięsne kanapki. Po spróbowaniu trzech z nich, doszliśmy do wniosku (a była nas czwórka), że tylko jedna jest godna ponownego zamówienia. Pozostałym "sandwiczom" wiele brakowało, chociaż nadal widzę w nich potencjał. Po nie do końca udanej degustacji, zaczęliśmy się po cichu zastanawiać. Dlaczego tak wiele osób zachwyca się tym miejscem, skoro mięso było trudno pogryźć, a majonez przygotowywała osoba, która na pewno nie jest zakochana (nie było w nim szczypty soli). Wtedy podsłuchaliśmy pewną rozmowę, z której wynikało "że mięso dziś nie wyszło". Cóż, może się zdarzyć. Być może kucharz był po grubej imprezie, albo pojawił się błąd w logistyce, a dania przygotowywało kilka osób na raz, przez co nikt ich nie doprawił. Łatwo jest krytykować po pierwszym razie, trudniej dać drugą szansę. Jedna z kanapek była naprawdę niezła, a ja przy odpowiedniej okazji dam im jeszcze szansę. Nie zmienia to jednak faktu, że od razu zapragnęłam mięsnej kanapki w domu. Kanapki, na którą będę czekała niecierpliwie nawet kilkanaście godzin i którą przygotuję od podstaw.
Przez regularny domowy wypiek chleba, moje rachunki za prąd są dosyć wysokie. W tym miesiącu zapłacę pewnie jeszcze więcej, bo postanowiłam poświęcić się w imię smaku i piec mięso 9 godzin. Pulled pork, to wolno pieczona łopatka wieprzowa w temperaturze poniżej 100 stopni. Dzięki temu, już po upieczeniu, rozpada się na mięciutkie i soczyste wióry, które rozpływają się w ustach. Tak staranie przygotowane mięso postanowiłam podać z klasyczną sałatką Coleslaw i sosem w stylu BBQ. Wszystko to podane w własnoręcznie ulepionej bułce pszenno-razowej. Walory smakowe można opisywać tak wieloma słowami, ale użyję do tego tylko jednej litery - mmmm :)
Pulled pork - wolno pieczona łopatka wieprzowa
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy)
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony pieprz
  • 500 ml piwa korzennego
  1. Mięso myjemy i osuszamy. Przekładamy do żeliwnego lub rzymskiego garnka (w przypadku glinianego, namaczamy go uprzednio w wodzie).
  2. Do moździerza wsypujemy pieprz cayenne, słodką paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki. Dodajemy pastę curry oraz olej sezamowy i rozcieramy składniki na gładką pastę.
  3. Mięso dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. A następnie nacieramy przygotowaną pastą. Całość zalewamy piwem, tak by przykryło mięso. Garnek wkładamy do lodówki i marynujemy łopatkę minimum 2 godziny (najlepiej przez noc).
  4. Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki. Garnek lub formę przykrywamy np. folią aluminiową.
  5. Łopatkę wkładamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę 90 stopni i pieczemy mięso przez 8-10 godzin. W tym czasie nie otwieramy piekarnika.
  6. Po upieczeniu wyciągamy garnek. Mięso studzimy godzinę, a następnie za pomocą widelców rozdzielamy mięso tworząc "wióry".
Sałatka Coleslaw
  • mała kapusta lub 1/2 dużej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 białej części pora
  • koperek/natka pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka musztardy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  1. Ze środka kapusty usuwamy głąb. Resztę kapusty drobno szatkujemy w cienkie paseczki. Wrzucamy ją na sito, by puściła sok. Przekładamy do dużej misy.
  2. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Por siekamy w półplastry, a cebule w drobną kostkę. Składniki wrzucamy do miski.
  3. W oddzielnej miseczce łączymy majonez, jogurt naturalny, ocet winny, miód i musztardę. Sos dokładnie mieszamy trzepaczką, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i ewentualnie dodatkowo octem lub miodem.
  4. Przygotowany sos wlewamy do kapusty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Całość mieszamy.
  5. Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce (minimum 30 minut).
Szybki sos BBQ
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka sosu Worcestershire
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  1. Do rondelka wlewamy passatę pomidorową. Dodajemy musztardę, posiekany czosnek, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, miód i ocet sojowy. Przyszły sos przyprawiamy płatkami chilli, solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Po 15 minutach, gdy sos będzie gęsty, próbujemy go i doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku.
Kanapka pulled pork z sałatką Coleslaw
  • podpieczona bułka (u mnie domowa, pszenna razowa)
  • 80-100 g pulled pork
  • 4 łyżki sałatki Coleslaw
  • 4 łyżki sosu BBQ
  • kilka plastrów ogórka kiszonego
  1. Przygotowaną wcześniej porcję mięsa mieszamy z sosem. Pulled pork wykładamy na spód podpieczonej bułki. Na mięso kładziemy sałatkę Coleslaw, plastry kiszonego ogórka. Całość przykrywamy chrupiącą, podgrzaną w piekarniku bułką.
Tosia

Kategorie przepisów