Kanapka caprese
Niezbędnym składnikiem kanapki caprese są pomidory. A komu zawdzięczamy obfitujące w krzaczki pomidorów?
Pszczołom! Dzięki ich obecności w środowisku – rośliny produkują więcej nasion i owoców. Najlepszymi zapylaczami pomidorów są trzmiele. Jedna trzmiela rodzina może zapylić uprawy o powierzchni równej połowie boiska piłkarskiego! Dlatego mamy aż 4000 odmian warzyw – na przykład pomidory, z którymi przygotowałam obłędną kanapkę caprese.
Składniki na kanapkę caprese:
- 1 duża kromka pieczywa
- 4 plasterki mozzarelli
- 3 plastry pomidora malinowego
- 7 liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oleju Kujawskiego z ziołami – ostra papryka, bazylia, pomidory do smaku
- pieprz
Jak zrobić kanapkę caprese?
Pomidora malinowego myjemy i kroimy w plastry. Kulkę mozzarelli też kroimy w plastry.
Przygotowujemy kromkę pieczywa – świeżego (można też chleb podpiec w piekarniku albo podsmażyć na patelni).
Na chlebie układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli, a na wierzchu układamy świeże liście bazylii. Wszystko polewamy olejem Kujawskim z ziołami – wariant z ostrą papryką, bazylią i pomidorami. Posypujemy drobno zmielonym pieprzem i kanapka caprese gotowa!
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 5 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe