Kalmary smażone

Kalmary smażone
Świetna przekąska lub jeśli będzie ich odpowiednio dużo - rewelacyjny obiad... Można kupić mrożone (bywają nawet takie z panierką). Warto jednak kupić takiego świeżego, świeży jakoś fajniej smakuje.
Ja ostatnio pierwszy raz odważyłam się na zakup całego "zwierza" i zmierzyłam się z jego oprawieniem. W środku była rybka...
Zdjęcie - KALMARY SMAŻONE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kalmary smażone w oleju - foto - Laura SKŁADNIKI:
  • świeży kalmar (lub kalmary)
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Kalmary sprawić (tutaj świetny instruktaż oraz inne przepisy na kalmary), dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić w pierścienie.

Posolić i popieprzyć, odstawić na kilka minut.

Maczać w mące, otrzepać nadmiar mąki i kłaść po kilka na rozgrzany olej. Smażyć krótko bo inaczej zrobią się gumowate.Odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.

Można podać z sosem czosnkowym lub po prostu same ewentualnie lekko skropione cytryną.

Kategorie przepisów