Kalmary smażone
Świetna przekąska lub jeśli będzie ich odpowiednio dużo - rewelacyjny obiad... Można kupić mrożone (bywają nawet takie z panierką). Warto jednak kupić takiego świeżego, świeży jakoś fajniej smakuje.
Ja ostatnio pierwszy raz odważyłam się na zakup całego "zwierza" i zmierzyłam się z jego oprawieniem. W środku była rybka...
Kalmary smażone w oleju - foto - Laura SKŁADNIKI:
Posolić i popieprzyć, odstawić na kilka minut.
Maczać w mące, otrzepać nadmiar mąki i kłaść po kilka na rozgrzany olej. Smażyć krótko bo inaczej zrobią się gumowate.Odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
Można podać z sosem czosnkowym lub po prostu same ewentualnie lekko skropione cytryną.
Ja ostatnio pierwszy raz odważyłam się na zakup całego "zwierza" i zmierzyłam się z jego oprawieniem. W środku była rybka...
Kalmary smażone w oleju - foto - Laura SKŁADNIKI:
- świeży kalmar (lub kalmary)
- mąka do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Posolić i popieprzyć, odstawić na kilka minut.
Maczać w mące, otrzepać nadmiar mąki i kłaść po kilka na rozgrzany olej. Smażyć krótko bo inaczej zrobią się gumowate.Odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
Można podać z sosem czosnkowym lub po prostu same ewentualnie lekko skropione cytryną.