Kalafior w panierce z parmezanem
Chyba wszyscy lubimy letnie obiady z kalafiorem, jajkiem sadzonym i zimnym kefirem. Lekko obgotowany kalafior z panierką, można krótko obsmażyć lub zapiec w piekarniku. Ostry smak parmezanu i wędzonej papryki z pewnością każdemu przypadnie do gustu ?
Składniki
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczka pieprzu
Kalafior dzielę na pół i daję do osolonego wrzątku. Gotuję do czasu, kiedy będzie al’dente. Kalafior nie powinien się rozpadać.
Kalafior odcedzam, lekko studzę i dzielę na mniejsze różyczki lub kroję na grube plastry.
Jajka ubijam rózgą kuchenną, dodaję tymianek, pieprz i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszam.
Różyczki kalafiora zanurzam w rozkłóconym jajku, następnie delikatnie w parmezanie.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego. Kawałki kalafiora krótko smażę na rumiano.
Kalafiora można także zapiec w piekarniku. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Kalafior smakuje z jajkiem sadzonym, świeżo posiekanym szczypiorkiem i schłodzonym kefirem. Smacznego ?