Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezanem

Chyba wszyscy lubimy letnie obiady z kalafiorem, jajkiem sadzonym i zimnym kefirem. Lekko obgotowany kalafior z panierką, można krótko obsmażyć lub zapiec w piekarniku. Ostry smak parmezanu i wędzonej papryki z pewnością każdemu przypadnie do gustu ?

Zdjęcie - Kalafior w panierce z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1  kalafior
  • 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczka pieprzu

Kalafior dzielę na pół i daję do osolonego wrzątku. Gotuję do czasu, kiedy będzie al’dente. Kalafior nie powinien się rozpadać.

Kalafior odcedzam, lekko studzę i dzielę na mniejsze różyczki lub kroję na grube plastry.

Jajka ubijam rózgą kuchenną, dodaję tymianek, pieprz i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszam.

Różyczki kalafiora zanurzam w rozkłóconym jajku, następnie delikatnie w parmezanie.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego. Kawałki kalafiora krótko smażę na rumiano.

Kalafiora można także zapiec w piekarniku. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Kalafior smakuje z jajkiem sadzonym, świeżo posiekanym szczypiorkiem i schłodzonym kefirem. Smacznego ?

Zdjęcie - Kalafior w panierce z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów