Kalafior/brokuły z sosem serowym
Brokuły i kalafior ale tym razem nie z bułką tartą i masełkiem, nie panierowane, czy w cieście piwnym, a polane beszamelowym sosem serowym. Do tego jajo sadzone i pieczone ziemniaczki. O dziwo, pieczone ziemniaki też fajnie smakowały maczane w sosie 😉 Może nie był to jakiś wybitny obiad, no i jakby nie patrzeć, takie warzywa prosto z wody, polane roztopionym masłem smakują mi chyba najbardziej, ale uważam, że od czasu do czasu urozmaicenie posiłków jest jak najbardziej wskazane.
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki (lekko kopiasta)
- 3/4 szkl. mleka
- 100 g startego sera cheddar
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dodatki:
- brokuły/kalafior
- jajko sadzone
- pieczone ziemniaczki
W rondelku, na małym ogniu rozgrzewamy masło, Po chwili dodajemy mąkę, podgrzewamy, często mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko. Moc palnika nieco zwiększamy. Mieszamy dalej, aż do zgęstnienia sosu. Gdy sos się zagotuje, zdejmujemy go z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą ilością soli i pieprzu. Do ciepłego jeszcze sosu dodajemy tarty ser, mieszamy aż się rozpuści. W przypadku gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę mleka i ponownie podgrzać na małym ogniu.
Brokuły/kalafior gotujemy na półtwardo w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wybijamy jajka i smażymy je pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec oprószamy je solą oraz pieprzem.
Warzywa podajemy polane sosem (można go dodatkowo posypać posiekaną natką), z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami (z wody lub pieczonymi).
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym