Kajmakowe placuszki z ricotty
Lubicie placuszki na śniadanie ? My bardzo :-) Tym razem z ciasta, które robiłam niedawno (klik) zostało mi kilka łyżek kajamku. Nie dodałam go całego do ciasta, żeby nie było za słodkie. Umówiłam się z synem, że zrobię dla niego placuszki, miałam w domu ricottę, której kończyła się data ważności, więc postanowiłam połączyć te dwa składniki z resztą i wyszły naprawdę pyszne placuszki. Bardzo delikatne, dzięki serkowi i słodkawe dzięki masie kajmakowej. Fajnie smakowały, zjedliśmy z bananem i żurawiną :-) Pyszne śniadanko zaliczone, placuszki polecam i miłego poniedziałku życzę :-)
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 3 jajka M
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka pełna mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Do miski wbijamy całe jajka. Miksujemy mikserem na puszystą masę. Dodajemy do niej serek, mleko, oraz masę kajmakową i miksujemy, żeby składniki się połączyły.
2. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy i dodajemy do reszty, miksujemy. Jak by ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki.
3. Na patelni rozgrzewamy troszkę tłuszczu, łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron. Placuszki powinny ładnie się zarumienić.
Gotowe podajemy z ulubionymi owocami, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innymi dodatkami. Smacznego :-)