Kaiserschmarrn – austriacki omlet cesarski

Ile krajów, tyle przepisów na omlet! W zasadzie każda kuchnia może się pochwalić własnym daniem przyrządzanym na bazie jajek i smażonym na patelni. Również Austriacy mają w swoim repertuarze wyjątkowy omlet, zwany cesarskim. Kaiserschmarrn, jak brzmi jego oryginalna nazwa, to w gruncie rzeczy biszkoptowy placek, który dzieli się na cząstki w sam raz na jeden kęs. Jego nazwa pochodzi od słów Kaiser — cesarz oraz Schmarren — kolokwialnie nonsens lub bzdura, które w dialekcie austriackim prawdopodobnie wywodzi się od słowa scharren — skrobać. Według podań nawiązuje to do ulubionego dania Franciszka Józefa I, który ponoć raczył się tym słodkim plackiem podzielonym na kawałki. Chociaż, co bardziej prawdopodobne, nazwa powstała na jego cześć. Ponoć omlet cesarski został zaserwowany po raz pierwszy w cukierni Zauner w Bad Ischl, którą cesarz często odwiedzał. Niezależnie, która historia o Kaiserschmarrn jest prawdziwa, to jedno jest pewne — danie to stało się klasyką kuchni austriackiej i do dziś znajduje się w karcie wielu restauracji.
Receptura na austriacki omlet cesarski nie różni się specjalnie od innych biszkoptowych omletów tudzież naleśników. Bazą są jajka (w tym osobno ubite białka, nadające puszystości), mąka, mleko, cukier oraz masło. Proporcje mogą się nieco różnić w zależności od przepisu. Omlet smaży się na patelni, a następnie dzieli na malutkie kawałeczki w sam raz na jeden kęs. Kaiserschmarrn tradycyjnie podaje się posypany cukrem pudrem i śliwkowym sosem zwanym Zwetschkenröster, który nieco przypomina nasze powidła. Często omlet serwuje się również z musem jabłkowym, a do samego ciasta niekiedy dodaje rodzynki.
Ten omlet cesarski to idealny pomysł na prosty deser lub śniadanie na słodko. Przepis ten możecie dowolnie modyfikować, dodając do ciasta różne suszone owoce i serwując go z ulubionymi konfiturami lub świeżymi owocami. Świetnie smakuje także oprószony cynamonem. W przepisie poniżej prawie całkiem zrezygnowałem z dodatku cukru, dodając jedynie odrobinę cukru aromatyzowanego wanilią. Omlet serwujemy ze słodkimi dodatkami, więc nie ma sensu już go bardziej dosładzać. Gorąco polecam!
Składniki na Kaiserschmarrn:
Omlet cesarski:
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 125 ml mleka
- 80 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 15 g cukru pudru z prawdziwą wanilią (1 łyżka)
- szczypta soli
- 1 łyżka masła klarowanego
Do podania:
- cukier puder
- powidła śliwkowe
- mus jabłkowy
Jak zrobić Kaiserschmarrn?
- Białka oddziel od żółtek. Przełóż do osobnych misek.
- Żółtka wymieszaj z mlekiem, cukrem waniliowym oraz mąką do powstania gładkiej masy.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Pianę z białek połącz delikatnie z ciastem, mieszając całość szpatułką.
- Na patelni o średnicy 26-28 cm rozgrzej klarowane masło i wylej ciasto. Patelnię przykryj pokrywką i wstaw na średni ogień.
- Omlet smaż przez 5-8 minut, aż spód stanie się złoty, a wierzch prawie się zetnie. Następnie obróć go na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. (Omlet najłatwiej obrócić zsuwając go z patelni na talerz, a następnie szybkim ruchem przełożyć go na patelnię do góry nogami).
- Gdy omlet się usmaży, podziel go szpatułką na 2-3 cm kawałki. Podsmaż jeszcze minutę.
- Omlet podawaj posypany cukrem pudrem wraz z powidłami i musem jabłkowym obok.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square