Kaczka stir-fry

Zdjęcie - Kaczka stir-fry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co roku mówi się to samo "W tym roku zrobimy mniej jedzenia na święta", a potem i tak zostaje dużo jedzenia z którym trzeba coś zrobić. Jedzenie świątecznych potraw od prawie tygodnia jest nudne, dlatego resztki pieczonej kaczki postanowiłam wykorzystać do azjatyckiego stir-fry. Lubię dania stir-fry, bo robi je się szybko smażąc krótko składniki w woku, a do tego są pyszne i zdrowe.
Kaczka stir-fry
100 g pieczonego mięsa kaczki
200 g makaronu ryżowego lub sojowego
marchewka
łodyga selera naciowego
2 liście kapusty
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki habanero
skórka z 1 pomarańczy
Sos:
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki wody
4 łyżki soku z pomarańczy
7 łyżek sosu sojowego
łyżka brązowego cukru

W rozgrzanym woku na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy drobno pokrojony czosnek, cebulę, papryczkę habanero oraz skórkę z pomarańczy. Dodajemy cienko pokrojone plasterki marchewki i selera naciowego - smażymy chwilę mieszając. Wrzucamy pokrojone kawałki kaczki oraz wcześniej przygotowane składniki sosu. Smażymy kilka minut, a w tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy lub sojowy według przepisu na opakowaniu. Wrzucamy makaron do woka, mieszamy i smażymy jeszcze niecałą minutę. Kaczkę stir-fry podajemy z poszatkowaną kapustą z marchewką, którą możemy mieszać z makaronem podczas posiłku.

Tosia

Przepisy z tych kategorii

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe
2

Placuszki ziemniaczano-marchew…

figmara figmara
figowe smaki

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka z cykorii, ananasa i pora
1

Sałatka z cykorii, ananasa i p…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy