Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona w całości z jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie!
* SKŁADNIKI dla 4 osób
- 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 6 jabłek
- 2 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE Kaczkę umyj, oczyść i osusz. Roztop klarowane masło i połącz je z otartymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Natrzyj nimi kaczkę, umieszczając część przypraw do środka i pod skórkę. Tak przygotowaną kaczkę zostaw na kilka godzin lub całą noc w lodówce.
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ósemki. Część z nich umieść w środku kaczki, a następnie zabezpiecz kaczkę wykałaczkami, aby jabłka nie wypadły. Mięso przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia grzbietem do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez pół godziny, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 2 godziny, podlewając wierzch kaczki od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Godzinę przed końcem włóż pozostałe jabłka. Kaczkę podawaj na stół w całości. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami.
*