Kacze udka z figami

Kacze udka z figami



Zdjęcie - Kacze udka z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Okazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.”
Zdjęcie - Kacze udka z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kacze udka z figami (przepis własny)
2 wyluzowane udka z kaczki

5 świeżych fig

3 łyżki płynnego miodu

1łyżka likieru pomarańczowego

0,5 szklanki wody

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka masła

sól

pieprz

cynamon

szczypta rozmarynu

Placki:

4 łyżki kaszy kuskus

0,5 szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki serka śmietankowego

1 łyżka mąki

1 jajko

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz pieprzem. Zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Jedną figę pokroić na ćwiartki. Polać łyżką miodu i oprószyć delikatnie cynamonem. Włożyć po dwie ćwiartki do każdego udka i zaszyć. Posmarować udka oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wlać pół szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła.

Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca tylko tak do połowy wysokości. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Polać łyżką miodu i oprószyć igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika na 15 minut w momencie gdy będziemy odkrywać mięso.
Kuskus zalać gorącym bulionem i zostawić na 5 minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką.
Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz. Na nim ułożyć pieczone figi. Podawać z dodatkiem duszonej marchewki.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów