Kacze serca w sosie koperkowym

Kacze serca w sosie koperkowym

Niektórzy na takie przepisy czekają z niecierpliwością, inni zamkną stronę gdy zobaczą, że składnikiem są podroby. U nas to się jada i bardzo lubimy podroby, a zwłaszcza serduszka...

Tym razem chcę Wam zaproponować gulasz z serc kaczych w sosie koperkowym. Można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami.

Zdjęcie - KACZE SERCA W SOSIE KOPERKOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Serca kacze w sosie koperkowym - Laura
SKŁADNIKI:
  • 1 kg serduszek z kaczki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu (najłatwiej jest to robić małym nożykiem). Opłukać i odsączyć na sicie. Cebule obrać, pokroić w kostkę i oprószyć solą. Koperek opukać i posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła.

Podlać wodą, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlewać wodą).
Pod koniec dodać koperek, a mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

Według mnie taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą, ja dzisiaj podałam z kaszą jęczmienną pęczak.

Kategorie przepisów