Kacze serca w sosie koperkowym
Niektórzy na takie przepisy czekają z niecierpliwością, inni zamkną stronę gdy zobaczą, że składnikiem są podroby. U nas to się jada i bardzo lubimy podroby, a zwłaszcza serduszka...
Tym razem chcę Wam zaproponować gulasz z serc kaczych w sosie koperkowym. Można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami.
Serca kacze w sosie koperkowym - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 kg serduszek z kaczki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła.
Podlać wodą, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlewać wodą).
Pod koniec dodać koperek, a mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Według mnie taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą, ja dzisiaj podałam z kaszą jęczmienną pęczak.