Jogurtowy placek z owocami
Uwielbiam ciasta przygotowane na bazie jogurtu- są delikatne, a przede wszystkim długo utrzymują świeżość.
Ten placek jest naprawdę prosty, kilka podstawowych składników, jakie zapewne znajdziesz w najbliższym sklepie (albo nawet w kuchennej szafce) plus owoce, w zasadzie dowolne. Ja użyłam śliwek i jabłek, mogą być jednak i gruszki, brzoskwinie, morele czy nawet truskawki, w końcu teraz na nie sezon!
Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałów i „grubymi” wiórkami kokosowymi. Dla odmiany użyć możesz jednak orzechów, a ciasto (zamiast wanilią) doprawić cynamonem lub skórka otartą z cytryny lub pomarańczy.
Placek piekłam w foremce ok. 20 x 30 cm.
Składniki:- masło - 60 g, miękkie
- cukier - 100 g
- mąka pszenna - 160 g
- jajko - 2 szt
- jogurt grecki - 100 g
- ricotta - 100 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- na wierzch
- śliwki - 4 szt
- jabłko - 1 szt - lub inne ulubione owoce
- płatki migdałów - ok. 4 łyżki
- - ok. 4 łyżki
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem.
W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym jajku, esencję waniliową, a następnie jogurt i ricottę.
Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz
Ciasto wylej do foremki.
Na wierzchu ułóż ćwiartki śliwek i pokrojone w kostkę jabłko. Posyp migdałami i wiórkami kokosowymi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a patyczek włozony do ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Przed podaniem ostudź.