Jogurtowy placek z owocami

Jogurtowy placek z owocami

Uwielbiam ciasta przygotowane na bazie jogurtu- są delikatne, a przede wszystkim długo utrzymują świeżość.

Zdjęcie - Jogurtowy placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten placek jest naprawdę prosty, kilka podstawowych składników, jakie zapewne znajdziesz w najbliższym sklepie (albo nawet w kuchennej szafce) plus owoce, w zasadzie dowolne. Ja użyłam śliwek i jabłek, mogą być jednak i gruszki, brzoskwinie, morele czy nawet truskawki, w końcu teraz na nie sezon!

Zdjęcie - Jogurtowy placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałów i „grubymi” wiórkami kokosowymi. Dla odmiany użyć możesz jednak orzechów, a ciasto (zamiast wanilią) doprawić cynamonem lub skórka otartą z cytryny lub pomarańczy.

Zdjęcie - Jogurtowy placek z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek piekłam w foremce ok. 20 x 30 cm.

Składniki:
  • masło - 60 g, miękkie
  • cukier - 100 g
  • mąka pszenna - 160 g
  • jajko - 2 szt
  • jogurt grecki - 100 g
  • ricotta - 100 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • na wierzch
  • śliwki - 4 szt
  • jabłko - 1 szt - lub inne ulubione owoce
  • płatki migdałów - ok. 4 łyżki
  • - ok. 4 łyżki
Przygotowanie:

Foremkę do pieczenia wyłóż papierem.

W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym jajku, esencję waniliową, a następnie jogurt i ricottę.

Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz

Ciasto wylej do foremki.

Na wierzchu ułóż ćwiartki śliwek i pokrojone w kostkę jabłko. Posyp migdałami i wiórkami kokosowymi.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a patyczek włozony do ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów