Jogurtowy deser z truskawkami
Będąc już w temacie jogurtu i lekkich ciast, czuję się zobowiązany, by Wam przedstawić moją alternatywną wersję deseru dla zapracowanych i dla tych, co właśnie mają właśnie sesję i brakuje im czasu na upieczenie porządnego ciasta (czyli takich jak ja). :P Oto przed Wami ultraszybkie truskawkowe łakocie w szklance. Idealne na podwieczorek, czy przy okazji wizyty niespodziewanych gości. (No, może z godzinkę wcześniej mogliby się oni zapowiedzieć, by deser zdążył porządnie się zsiąść). Gorąco zachęcam do jego przygotowania z dowolnymi owocami lata, jak i w przeróżnych kombinacjach smakowych.
(na 4 szklanki deseru)
Spód:
Ciasteczka zmiksuj na proszek w kielichu blendera, następnie dodaj masło i wymieszaj z ciastkami. Do każdej szklanki nałóż po 2-3 łyżki ciasteczkowej masy i lekko ubij łyżeczką.
Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksuj z cukrem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Wlej do truskawek i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę jogurtową.
Masa jogurtowa:
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim.
Do jogurtu wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel go na 2 równe części. Do jednej dodaj skórkę z cytryny, a do drugiej mus truskawkowy.
Połowę żelatyny wlej do części truskawkowej, wymieszaj i szybko rozdziel pomiędzy szklanki. Masa powinna momentalnie się zsiąść. Jeżeli tak się stanie, możesz od razu wlać tężejący mus truskawkowy. Następnie odstaw szklanki na 10-15 minut do lodówki aż do jego całkowitego stężenia.
Na sam koniec połącz żelatynę z cytrynową częścią jogurtu i wylej ją na truskawkowy mus. Wstaw do lodówki na kolejne 10-15 minut. Podawaj z kawałkami truskawek.
(na 4 szklanki deseru)
Spód:
- 200 g ciastek owsianych z sezamem
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Ciasteczka zmiksuj na proszek w kielichu blendera, następnie dodaj masło i wymieszaj z ciastkami. Do każdej szklanki nałóż po 2-3 łyżki ciasteczkowej masy i lekko ubij łyżeczką.
Mus truskawkowy:
- 350 g umytych i obranych truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Truskawki zmiksuj z cukrem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Wlej do truskawek i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę jogurtową.
Masa jogurtowa:
- 1,5 kubka jogurtu greckiego (600 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek musu z truskawek
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim.
Do jogurtu wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel go na 2 równe części. Do jednej dodaj skórkę z cytryny, a do drugiej mus truskawkowy.
Połowę żelatyny wlej do części truskawkowej, wymieszaj i szybko rozdziel pomiędzy szklanki. Masa powinna momentalnie się zsiąść. Jeżeli tak się stanie, możesz od razu wlać tężejący mus truskawkowy. Następnie odstaw szklanki na 10-15 minut do lodówki aż do jego całkowitego stężenia.
Na sam koniec połącz żelatynę z cytrynową częścią jogurtu i wylej ją na truskawkowy mus. Wstaw do lodówki na kolejne 10-15 minut. Podawaj z kawałkami truskawek.