Jogurtowy chleb z pieczarkami
Początek jesieni nierozłącznie kojarzony jest z sezonem na grzyby. Jeśli w Wasze ręce trafią cudownie pachnące grzyby to możecie je śmiało wykorzystać do upieczenia chleba. Ja co prawda wybrałam do dzisiejszego przepisu pieczarki, ale w takich samych proporcjach mogą to być borowiki, czy podgrzybki.
Pewnie wiele razy smażąc grzyby zalewaliście je sosem, dlatego dodając je do ciasta chlebowego postanowiłam wzbogacić ciasto o jogurt. Wyszedł z tego smakowity, jesienny bochenek ?
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 35 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
- suszonych drożdży instant - 7 g
- oliwy lub topionego masła - 2 łyżeczki
- letniej wody - 200 ml
- jogurt naturalny - 100 g
- pieczarek - 150 g
- pestek dyni - 50 g
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- patelnia
- waga kuchenna
- nożyk
- koszyk do wyrastania chleba
Przepis:
1. Pieczarki siekamy w półplastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na oliwie lub maśle przez kilka minut (doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku).
Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażone pieczarki, jogurt i pestki dyni. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Wkładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką, przykrywamy ściereczką na 40 minut.
4. Koszyk odwracamy dzień do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Chleb możemy dodatkowo naciąć ostrym nożem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, następnie w 190 stopniach przez 20 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą maślany smak.