Jogurtowe babeczki z morelami
Kupiłam na rynku kilka moreli, bo marzyły mi się babeczki, a w zasadzie coś szybkiego w przygotowaniu i słodkiego. Muffinki w takim wypadku są niezawodne!
Do ich upieczenia użyłam dodatku jogurtu greckiego. Choć ciasto (surowe) jest dość zbite, ładnie wyrasta i jest naprawdę wilgotne i intensywne w smaku.
Proporcje wystarczą na 10-12 babeczek. Ciastem wystarczy wypełnić foremki nieco ponad 1/2 ich wysokości.
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1/2 szklanki
- olej - 1/3 szklanki
- jogurt naturalny - 1/3 szklanki
- jajko - 1 szt
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- morele - 6 szt
- gruby cukier - do posypania wierzchu
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W drugiej- olej, jajko, jogurt i esencję waniliową. Wlej do suchych składników, wymieszaj.
Ciastem napełniaj foremki nieco ponad 1/2 ich wysokości. Na wierzchu każdej porcji ułóż po 2 ćwiartki moreli. Posyp grubym cukrem.
Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.