Jiggly cat pudding

Jiggly cat pudding

Jiggly cat pudding, znany też jako punyangi to viralowy deser pochodzący z Korei. Te wesoło trzęsące się kotki to nic innego jak mleczna galaretka podana w uroczej formie. Chociaż można tutaj dyskutować, czy bliżej im do kotów, czy też królików. 😉 Niemniej jednak przez zabawny kształt, który śmiesznie buja się na boki przy poruszaniu, zdobyły ogromną popularność na całym świecie.

Na jiggly cat pudding w zasadzie nie ma jednego słusznego przepisu, chociaż większość zwykle bazuje na mleku z dodatkiem cukru żelatyny i różnych dodatków smakowych. W niektórych pojawia się również śmietanka. Ja postawiłem jednak na przygotowanie klasycznej włoskiej panna cotty aromatyzowanej oczywiście wanilią. Jednakże podobny deser możecie zrobić na wiele innych sposobów. Dodać owocowe purée, zieloną herbatę matcha, czekoladę, kakao i cokolwiek Wam przyjdzie do głowy. Bazą poza mlekiem mogą być różne roślinne napoje.

Sukcesem w przygotowaniu jiggly cat pudding jest odpowiedni stosunek żelatyny do płynów. Na 400 ml płynu (u mnie pół na pół mleko połączone ze śmietanką), z którego można uzyskać 2 porcje (po 200 ml każda), wykorzystałem 8 g żelatyny i wydaje mi się, że jest to optymalna ilość. Deser jest na tyle zwarty, że można wyjąć go z formy bez uszkodzenia oraz na tyle miękki, że wesoło trzęsie się przy poruszaniu.

Same silikonowe foremki do przygotowania tej galaretki można kupić przez Internet, najłatwiej przez AliExpress, Temu albo Amazona. Przed przygotowaniem deseru polecam posmarować je odrobiną oleju, aby łatwiej można było je wyjąć.

Gotowe jiggly cat dekorujemy ziarnami czarnego sezamu, formując oczka i podajemy ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. Gorąco polecam! Ten uroczy deser sprawia mnóstwo frajdy zarówno dzieciom, jak i dorosłym. 🙂

Zdjęcie - Jiggly cat pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Jiggly cat pudding:

  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • 12 g cukru waniliowego (2 łyżeczki) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3-4 listki)
  • odrobina oleju do posmarowania foremek
  • 4 ziarenka czarnego sezamu
  • świeże owoce do podania

Jak zrobić Jiggly cat pudding?

  1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, mleko, cukier oraz cukier waniliowy lub ekstrakt. Nie doprowadź śmietanki do wrzenia, tylko podgrzej do 80-90°C.
  2. W międzyczasie żelatynę w listkach namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. Do żelatyny w proszku dodaj 30 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na moment.
  3. Namoczoną żelatynę rozprowadź w podgrzanej mieszance, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  4. Foremki silikonowe dokładnie posmaruj odrobiną oleju. Wlej przygotowaną panna cottę i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
  5. Gdy panna cotta stężeje, foremki włóż na moment do ciepłej wody, a następnie delikatnie wyjmij z deser foremki na talerze.
  6. Czarny sezam przyklej do galaretki, formując oczka i podawaj ze świeżymi owocami lub sosem owocowym.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Jiggly cat pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów