Jesienny koktajl z pieczonych jabłek
Dzisiaj wyjątkowy dzień dla Burczymiwbrzuchu. Wprawdzie planujemy poświęcić temu notkę po urodzinowej imprezie, którą urządzamy wkrótce, ale i tak już się Wam wygadałyśmy dzisiaj na naszym facebooku (tam też możecie obejrzeć śliczną kartkę, którą narysowała nam wspólnie ze swoją Mamą, nasza przyjaciółka Ada), więc to żadna tajemnica. Tak, tak- nasz blog ma już 2 lata!
Wprawdzie wszystko dzisiaj smakuje nam lepiej niż każdego innego dnia roku, ale i tak jestem pewna mojego nowego, pysznego odkrycia. Uwielbiam pieczone jabłka i chyba nie tylko ja. To taka przekąska, która powala prostotą i zachwyci prawie każdego. Lubię piec je w całości, wydrążając z góry gniazda nasienne i faszerować je różnymi smakołykami (miód, orzechy, sok z malin). Lukier, miód, liryczne cudo.
Nie pamiętam kiedy wpadłam na to, żeby te wszystkie smaki złączyć razem w formie pitnej, ale od tego dnia moje życie już nigdy nie będzie takie samo:)
Wyobraźcie sobie pyszną szarlotkę ze słodko-kwaśnymi jabłkami. Najlepiej z dodatkiem bitej śmietany, cynamonu i imbiru, posypaną słodką kruszonką. Jest dobrze, co?
A teraz wyobraźcie sobie, że możecie wypić coś, co smakuje tak samo i nie ma ani grama cukru. Lepiej być nie może? To dodajcie do tego jeszcze fakt, że jest tak proste do wykonania, że uda się dosłownie każdemu.
Do wykonania koktajlu użyłam blendera marki Philips. Od jakiegoś czasu na facebooku tego producenta mieliście możliwość wyboru jakie danie z użyciem tej maszyny pojawi się dzisiaj na blogu. Widać nie tylko ja kocham jabłkowe pomysły, bo na rzecz tego koktajlu odrzuciliście ravioli z pastą z groszku i bakłażanowe placuszki z guacamole.
Przepis powstał w ramach kampanii Codziennie odmiennie. Ten i wiele innych możecie ściągnąć w aplikacji mobilnej iTunes i Google Play
Jesienny koktajl z pieczonych jabłek
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Poziom trudności: łatwy
- 2 duże jabłka - 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru - 360 ml jogurtu naturalnego - pół łyżeczki cynamonu
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 2. Jabłka pokrój w ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych i obierz ze skórki. 3. Wsadź jabłka na blaszce do piekarnika razem z pozbawionym skórki, poszatkowanym imbirem. Piecz przez ok. 20 minu. 4. Wyjmij jabłka i odstaw do ostygnięcia 5. Zmiksuj w blenderze jabłka, imbir, cynamon i jogurt na gładką masę.
Śliwka