Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

Jesienne, bardzo dobre placki. Za sprawą miąższu dyni, nieco słodsze, od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Starte warzywa, wystarczy połączyć z mąką, jajkiem i serkiem feta. Słony serek feta, wyraźnie podkreśla smak placków. Doskonały pomysł na obiad, z dynią w roli głównej ?

Zdjęcie - Jesienne placki z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na placki z dyni/ 3 porcje
  • 600 g miąższu dyni
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 170 g sera feta
  • 1 jajko
  • około 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Miąższ dyni, obrane ziemniaki i cebulę, zetrzyj na grubych oczkach. Daj do miseczki, delikatnie posyp solą, pomieszaj i odstaw na 15 minut.

W dłoniach wyciśnij nadmiar soku. Dodaj jajko, drobno posiekany czosnek, przyprawę gyros, pomieszaj. Dodaj jajko, drobno pokrojony ser feta i tyle mąki, ile zabierze ciasto. Dokładnie połącz składniki.

Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzej olej. Na gorący olej, łyżką nakładaj małe porcje masy i uformuj zgrabne placuszki. Kiedy placki się zarumienią, ostrożnie obróć je na drugą stronę.

Gotowe placki odłóż na papierowy ręcznik, do osączenia.

Od razu podawaj ? Smacznego ?

Zdjęcie - Jesienne placki z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów