Jak zrobić pikantny domowy popcorn?

Jak zrobić pikantny domowy popcorn?
Zdjęcie - Jak zrobić pikantny domowy popcorn? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





























Zazwyczaj, w trakcie gotowania wiem, że daną potrawę będę chciała pokazać Wam na blogu. Zapamiętywanie proporcji i kroków, jakie czynię w kuchni weszło mi już trochę w nawyk. Nieświadomie powtarzam sobie czasem w głowie liczby 200 g mąki, 100 g masła, nawet jeśli dany przepis wcale nie chcę opublikować na blogu. Przygotowując spontanicznie domowy popcorn dla swojego chłopaka, zamiast wsypać po prostu ziarna kukurydzy do garnka, odruchowo wymierzyłam dokładnie 60 g, zapamiętując gramaturę w głowie. Zdałam sobie z tego sprawę dopiero po czasie, próbując czy popcorn wyszedł jak należy. Tak mi zasmakował, że zrobiłam mu szybko zdjęcie i stwierdziłam, że skoro już zapamiętałam dokładne proporcje to warto podzielić się przepisem z czytelnikami burczymiwbrzuchu. Właściwie trudno to nazwać przepisem, do wielkich arcydzieł kulinarnych ta przekąska nie należy. Myślę jednak, że wskazówki o tym jak zrobić domowy, pikantny popcorn mogą się komuś przydać. Popcorn przygotowałam specjalnie dla chłopaka i jego kolegów jako przekąskę do oglądania nowego filmu Prometeusz. Każda mądrą kobieta wie o tym, że mężczyzna potrzebuje czasem męskiego wieczoru z kolegami. W takich momentach nie ma co się obrażać i stroić min, lepiej przygotować dla nich niespodziankę i cieszyć się wolnym wieczorem. Przecież za kilka dni, może się okazać, że szykuje się babski wieczór z koleżankami. Wtedy w ramach podzięki za przygotowany dla kolegów popcorn i wspaniałomyślność, można z chłopakiem wynegocjować, że zostanie specjalnie dla mnie nocnym szoferem:)
Domowy pikantny popcorn
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 60 g ziaren kukurydzy
  • 3 plastry szynki dojrzewającej (lub boczku)
  • listki oregano
  • łyżka soli gruboziarnistej (lub dwie)
  • łyżka pieprzu cayenne
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka suszonego oregano
  1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i oliwę.
  2. Wrzucamy ziarenka kukurydzy i potrząsamy garnkiem.
  3. Kukurydza powinna być pokryta w jednej linii oliwą.
  4. Po 30 sekundach (góra minucie) zaczną strzelać pierwsze ziarenka kukurydzy.
  5. Przykrywamy wtedy garnek pokrywką i zmniejszamy ogień.
  6. Potrząsamy garnkiem co 30 sekund, aby popcorn się nie przypalił.
  7. Po ok. 2 minutach powinien być gotowy.
  8. Przesypujemy go do papierowej torby.
  9. Na suchej patelni smażymy pokrojoną drobno szynkę, gdy tłuszcz się wytopi, łączymy ją z popcornem.
  10. Do mieszanki wsypujemy także sól z przyprawiami i potrząsamy torbą, aby składniki się ze sobą połączyły.
  11. Na koniec dorzucamy listki oregano. Popcorn jest gotowy!
Tosia

Kategorie przepisów