Jajko mollet na szpinaku
Jajko mollet, czyli jajko w koszulce - to smaczna forma podania jajka na półtwardo. Gotowane przez 4 minuty ma całkowicie ścięte białko i lekko ścięte żółtko. Z jajka mollet po przekrojeniu wypływa parujące żółtko, pełne smaku i dobroci. Jest dużo lżej strawne niż tradycyjne jajko na twardo. Gotowane z odrobiną octu musi być absolutnie świeże i dobrej jakości. Żadne "2","3" nie wchodzą w rachubę, jeśli sklepowe to tylko "O". U mnie klasyczny mariaż jajka ze szpiankiem, nie tylko smaczny, lecz także bardzo zdrowy.
Składniki dla 2 osób:
około 300 g szpiaku ( u mnie mrożony)
4 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżka octu
śmietana lub jogurt grecki- 2 łyżki
Wykonanie:
- szpinak umieścić w rondlu, podlać niewielką ilością wody i powoli rozmrozić. Dodać posiekane ząbki czosnku, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wymieszać ze śmietaną lub jogurten greckim
- w drugim rondlu zagotować wodę z dodatkiem octu. Woda nie powinna mocno wrzeć. Jajka wybijać pojedyńczo do miseczki i zsuwać do gotującej się wody. I tu są dwie szkoły gotowania : 1) zakręcić łyżką gotującą wodę i w powstały wir zsuwać kolejno jajka, a białko samo się ładnie i równo uformuje Tak właśnie ugotowałam swoje. 2) zsunąć jajko do gotującej się wody i łyżką zagarniać i formować rozpływające się białko
- jajka gotować dokładnie 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać
- jeśli jajka chcesz zrobić wcześniej, by zużyć je do podania na sałatce zaraz po wyłowieniu ich z wrzątku przełożyć do miski z lodem