Jajka sadzone na szparagach
Pierwsze szparagi w tym roku wykorzystałam do śniadania. Niesamowicie delikatne, w połączeniu z pomidorami i ziołami smakują rewelacyjnie. Na weekendowe śniadanie idealne.
Źródło: Kuchnia+ moje zmiany
Składniki:
- 2 małe pomidory
- 10 zielonych szparagów
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz
Pomidora sparzyć i obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę. Szparagi dokładnie umyć, odciąć twarde części. Wrzucić na rozgrzany olej. chwilę podsmażyć, wlać 100 ml wody i dusić aż będą al dente. Gdy woda wyparuje a szparagi są już prawie miękkie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory i dusić wszystko razem 2 min. Na warzywa wbić jajka i trzymać na ogniu tak długo aż się zetną ale nie spieką. Można przykryć, aby jajko od góry szybciej się ścięło. Doprawić solą, pieprzem oraz bazylią.
Smacznego:)