Jajka faszerowane kimchi

Jajka faszerowane kimchi

Jajka to zdecydowanie nieodłączny element Wielkanocy! Jeśli jednak lubicie niecodzienne połączenia smaków i kochacie kimchi równie mocno tak, jak ja, to mam dla Was coś ekstra! Te jajka faszerowane kimchi to genialny patent na polsko-koreański mariaż smaków. Po raz pierwszy zrobiłem je w zeszłym roku i tak wszystkim posmakowały, że postanowiłem podzielić się z Wami przepisem.

Przygotowałem do nich prosty farsz z żółtek utartych z majonezem i dodatkiem drobno posiekanej kiszonej kapusty po koreańsku. Dodatkowo, aby nieco zwiększyć pikanterię, wspomogłem się odrobiną ostrej pasty gochujang. Jajka faszerowane kimchi podałem na azjatycką modłę, dekorując je ogórkiem, czarnym oraz białym sezamem i szczypiorkiem. To prosty pomysł na oryginalną przystawkę w sam raz na wielkanocne śniadanie! 🙂

Zdjęcie - Jajka faszerowane kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na jajka faszerowane kimchi:

  • 6 jajek
  • ok. 100 g kimchi
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pasty gochujang (można też użyć srirachy)
  • kawałek ogórka szklarniowego
  • szczypiorek do dekoracji
  • czarny i biały sezam do dekoracji

Jak zrobić jajka faszerowane kimchi?

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Nieco przestudź, obierz i przekrój na połówki.
  2. Łyżeczką wybierz żółtka i przełóż je do miseczki. Dodaj majonez oraz pastę gochujang i utrzyj do uzyskania gładkiej pasty. Można to zrobić również przy pomocy blendera.
  3. Kimchi odsącz z nadmiaru zalewy i bardzo drobno posiekaj. Dodaj je do pasty i całość wymieszaj.
  4. Połówki jajek nadziej tak przygotowaną pastą. Ogórka pokrój w cienkie plasterki, złóż je na ćwiartki i udekoruj nim jajka.
  5. Finalnie jajka faszerowane kimchi posyp drobno posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Jajka faszerowane kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów