Jaja faszerowne sardynkami

Jaja faszerowne sardynkami
Zdjęcie - Jaja faszerowne sardynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jaja faszerowane to obowiązkowy przysmak na wielkanocnym stole. Można je podać na wiele sposobów. Ta smaczna przystawka sprawdzi się również na weekendowe śniadanie.
Dzisiejsze jaja faszerowane są sardynkami. Sardynki to nie tylko bogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12.
Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie!

Zdjęcie - Jaja faszerowne sardynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
4 jajka
1 puszka sardynek
sok z cytryny
sól, papryka mielona
majonez/jogurt
rzeżucha

Wykonanie:
  • jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i ostrożnie wybrać żółtka
  • z sardynek wybrać grubsze ości i przetrzeć przez sito razem z żółtkami lub zblendować
  • dodać sok z cytryny, sól, paprykę i wg potrzeby oleju z sardynek. Masa powinna mieć gęstość twarożku
  • masą wypełnić połówki jajek. Każde jajko udekorować kleksem majonezu/ jogurtu i rzeżuchą
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Jaja faszerowne sardynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów