Jaja faszerowne sardynkami
Jaja faszerowane to obowiązkowy przysmak na wielkanocnym stole. Można je podać na wiele sposobów. Ta smaczna przystawka sprawdzi się również na weekendowe śniadanie.
Dzisiejsze jaja faszerowane są sardynkami. Sardynki to nie tylko bogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12.
Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie!
Składniki:
4 jajka
1 puszka sardynek
sok z cytryny
sól, papryka mielona
majonez/jogurt
rzeżucha
Wykonanie:
- jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i ostrożnie wybrać żółtka
- z sardynek wybrać grubsze ości i przetrzeć przez sito razem z żółtkami lub zblendować
- dodać sok z cytryny, sól, paprykę i wg potrzeby oleju z sardynek. Masa powinna mieć gęstość twarożku
- masą wypełnić połówki jajek. Każde jajko udekorować kleksem majonezu/ jogurtu i rzeżuchą