Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami


Zdjęcie - Jaja faszerowane prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kto jesienią zadbał o napełnienie zamrażarki leśnymi grzybami, to teraz może je wykorzystać i zaskoczyć smakiem gości podczas śniadania Wielkanocnego :-) Jeśli nie to pieczarki też się nadadzą. U nas nie było tradycji tak podanych jajek w skorupkach. Od dawna chciałam je zrobić, ale jakoś nie było sposobności. Do teraz...:-)

Zdjęcie - Jaja faszerowane prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Znalezione w sieci, wg Magdy Gessler.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g mrożonych prawdziwków lub innych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • natka pietruszki,
  • 50 ml śmietanki,
  • tarta bułka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć łyżeczką, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać grzyby, krótko podsmażyć. Na koniec wymieszać na patelni z jajkami, posiekaną natką pietruszki i śmietanką. Przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać. Nafaszerowane jajka posypać tartą bułką. Podsmażyć na oleju. Podawać na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie - Jaja faszerowane prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jaja faszerowane prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów