Jaja faszerowane prawdziwkami
Kto jesienią zadbał o napełnienie zamrażarki leśnymi grzybami, to teraz może je wykorzystać i zaskoczyć smakiem gości podczas śniadania Wielkanocnego :-) Jeśli nie to pieczarki też się nadadzą. U nas nie było tradycji tak podanych jajek w skorupkach. Od dawna chciałam je zrobić, ale jakoś nie było sposobności. Do teraz...:-)
Znalezione w sieci, wg Magdy Gessler.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g mrożonych prawdziwków lub innych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- natka pietruszki,
- 50 ml śmietanki,
- tarta bułka,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć łyżeczką, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać grzyby, krótko podsmażyć. Na koniec wymieszać na patelni z jajkami, posiekaną natką pietruszki i śmietanką. Przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać. Nafaszerowane jajka posypać tartą bułką. Podsmażyć na oleju. Podawać na ciepło lub na zimno.